Copilul de astăzi, Omul de mâine

483363_399902933390658_106205485_n

Optimismul şi fericirea se învaţă zilnic.

„Nu trebuie să întâlneşti omul la suprafaţă,

 ci la al şaptelea etaj

al sufletului, inimii şi cugetului său.”

(Antoine de Saint-Exupery)

 

Sufletul nostru e un ascensor ce se blochează adeseori între etaje, între minte și inimă. Exemplul negativ al părinților, influența prieteniilor greșite, lecturi și vizionări nepotrivite cu vârsta, modele nefaste ale unor adulți imorali: sunt filmele zilnice din viața copiilor. Câmpurile de luptă în educație sunt mereu în stare de atac.  A câștiga un suflet este mai de preț decât orice bun material. Abandon fizic sau moral și inima tresare că povestea nu moare. Firimituri de tandreţe.

Copiii nu au nevoie de critică, ci de modele vii, actuale, pozitive. Optimismul şi fericirea se învaţă zilnic. Respectul faţă de copii ajută să se formeze oameni cu personalităţi demne, verticale, care vor simţi nevoia de a acorda, la rândul lor, respect celorlalţi. O mamă şi un tată prezenţi în viaţa copilului valorează cât zeci de profesori sau formatori. Părinţii cunosc cei mai bine căile inimii, nu doar cărţile. Educaţia este cea care te face bogat şi nu satisfacţiile lumeşti, efemere. Co-participare, reciprocitate, cunoaştere, exerciţiu, progres.

Viaţa e ca un bumerang. Înţelepciunea populară ne aduce aminte de şcoala vieţii: „Ce-ai semănat, aceea culegi”; „Cum îţi aşterni, aşa vei dormi”. Modul în care te comporţi cu cei din jur spune multe despre trecutul tău, dar şi despre ceea ce se va întoarce la tine. Există o logică a relaţiilor umane, care, atunci când nu este preţuită, se încolăceşte asupra minţii şi inimii fiecăruia. Morala este cea care menţine armonia între culturi şi cultivă frumosul.

Identitate psihologică, distincţie, capacităţi psihice. Oamenii devin pricepuţi prin exerciţiu, nu doar prin talent. 10% talent, 90% muncă, sudoare, jertfă. Edificiul vieţii se reclădeşte zilnic. Mândria, invidia, răutatea omenească, rutina obişnuinţei, automatismul, suspiciunea sau neîncrederea, egoismul, acuzaţiile închipuite, repetiţia uniformă şi monotonă sunt mormântul, crusta sufletului viu. Pentru a învinge gesturile seci şi a trăi vibraţii noi este nevoie de bucurii vii şi autentice. A investi speranţe, firesc, Duh. Binele, Adevărul, Iubirea sunt Treimea omenirii. Cărarea e frumoasă. Fii liniştit. Dacă vrei să fii fericit, atunci fii! A fi deștept înseamnă a ști să trăiești frumos, a fi fericit. Nefericirea deprimă, îngustează.

Există mult adevăr pe pământ, avem nevoie de frumuseţe morală. Aristocraţie a omeniei, valoare a timpului. Toţi vor să bată recorduri şi tot mai puţini vor să mişte inimile de pe pânze de păianjen, de pe convenţii pe sfinţenia sufletului. Suntem admiraţi sau invidiaţi în funcţie de ceea ce aşezăm fiecare în desaga vieţii. Şi toţi avem o desagă, şi toţi putem pune acolo tot ce dorim, oricând. Harul divin nu se cumpără cu bani, ci cu inima şi este la îndemâna oricui. E gratis să te sfinţeşti, e „super ofertă”! Faptele noastre ne fac să fim ceea ce suntem astăzi, mâine, veşnic.

Accidentele nu sunt accidente, la fel cum întâmplările nu sunt întâmplări. Ai învăţat lecţia? Ai înţeles mesajul? Astăzi experienţa e cel mai bun învăţător.

Eu sunt tu şi tu eşti eu. Fiecare om e o lume nouă care se naşte şi moare odată cu dânsul. Istoria spirituală a lumii există ontologic în sufletele noastre, la niveluri diferite de trăire şi înţelegere. Infinitate în unitate şi umanitate în om. Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi! Caut un om…

M-am născut din iubire ca să iubesc. Eu îmi cunosc mama după privire, iar ea mă cunoaşte după surâs. E povestea noastră de blândeţe care contopesc cele două suflete pentru eternitate, precum o picătură de apă se contopeşte cu oceanul din care s-a născut…

ieromonah Hrisostom Filipescu

7 păreri la “Copilul de astăzi, Omul de mâine

    • …sunt profesoara si diriginta….si aproape intreaga mea „fiinta spirituala” este la scoala, si nu numai la clasa mea…am facut si un club potrivit „disciplinei” pe care o predau; Inseamna mult, uneori prea mult timp consumat….;lucrurile incep sa se miste, dar foarte foarte greu….; impresia mea este ca orice conduita a elevilor mai putin „inteleasa” de noi e esecul nostru, ca dascali….al meu, ca dascal…
      „Mai e mult pana desparte”, zice Borges…
      Pe cine sa felicit ca scrieti atat de frumos? Pe Doamne (cum ii ziceti dv.), evident….

      Apreciază

  1. Doamne ajuta,parinte !E adevarat ,ce semeni culegi dar uneori ,chiar daca de mici pornesc pe un fagas bun,cu timpul anturajul unora ii fac pe tineri,sau de ce nu ,  chiar si pe adulti sa porneasca  in alta directie . De la gradinita ii educam in spiritul unei morale sanatoase ,se continua acest lucru la clasele primare dar apoi … societatea ,, ii ajuta ,, sa se abata de la drumul drept  . Toti socotim ca avem drepturi dar uitam ca avem si indatoriri !

    Apreciază

  2. Sufletul este un dar de la Dumnezeu prin creatie directa.nemateriala si nemuritoare , Este ceea ce ne deosebeste. Ce pacat ca la scoala vietii nu exista repetentie! (legea lui Murphy),iar,

    Mintea omului (ochiul sufletului) este puterea sufletească cu care omul cunoaste si întelege lucrurile. Iar Sfântul Antonie cel Mare spune că: „Mintea care cunoaste pe Dumnezeu, este făclia care luminează sufletul”..Va doresc pace in sufletele voastre.

    Apreciază

    • Sufletul este un dar de la Dumnezeu prin creatie directa.nemateriala si nemuritoare , Este ceea ce ne deosebeste. Ce pacat ca la scoala vietii nu exista repetentie! (legea lui Murphy),iar,

      Mintea omului (ochiul sufletului) este puterea sufletească cu care omul cunoaste si întelege lucrurile. Iar Sfântul Antonie cel Mare spune că: „Mintea care cunoaste pe Dumnezeu, este făclia care luminează sufletul”..Va doresc pace in sufletele voastre.

      Apreciază

Lasă un comentariu