Rațiune și simțire

DSCN5018

Iubirea nu este posesie, ci Dor…

Omul nu este o mașinărie, dar adeseori se comportă ca și cum ar fi. Mintea, pe cât este de sigură, pe atât este de șireată, înșelătoare, violentă. Ea este ca o fabrică și ne ține ocupați. Și balastru, și treburi productive. Uneori devine liniștită, sacră. Conflict sau pace.

Pe tabla inimii noastre stau scrise o mulțime de cuvinte cărora le schimbăm ordinea, le ștergem sau adăugăm altele. Stările sufletești ne desenează drumuri accidentate sau sigure, monotone sau spectaculoase. Sentimente mici, sentimente mari. Rațiunea creează mașinării, inima modelează umanitatea. Veșnicia nu este a rațiunii, ci a inimii. Avem nevoie să mai punem suflet în ceea ce facem fiecare.

Mintea și inima se ajută una pe alta în mod subtil. Unii cred că mintea e inteligentă și inima e mai bleagă, mai credulă. Alții inversează deșteptăciunea. Există inteligență emoțională. Inima se deschide clipă de clipă și își găsește în cele din urmă Calea. Inima nu are nevoie de cuvinte, ci de fapte. Inima nu aude, nu vede ce zici, ci simte. Comunicăm și în tăcere. Puține cuvinte, multă iubire.

Vorbim mult, dar înfăptuim prea puțin. Pierzând simplitatea firească, ontologică, ne-am pierdut curățenia interioară. Căutăm vitalitatea, împlinirea. Viața este valoroasă datorită râsului și plânsului din ea. Și nu e valoroasă pentru că te lovește, ci pentru că tu știi să o mângâi. O lacrimă poate spune totul. La fel și un zâmbet poate spune totul. Bucuria este o stare de har, de nădejde, de sfințenie. Emoțiile ne fac oameni sănătoși sau oameni bolnavi.

Să fii tensionat nu este în firescul ființei. Ai nevoie de liniște interioară. Viața vine și bate la ușa inimii tale. Permite să se întâmple lucruri frumoase. Dumnezeu nu te vrea în poziția ghiocelului. Dumnezeu te dorește fericit, plin de compasiune și har. Suferința nu este darul lui Dumnezeu, ci al omului. Caută Învierea. Nu te ascunde în frustrări și ratări. De gustul oțetului nu ai să mai știi gustul vinului. Este vorba despre cord, nu despre card. Iubirea nu este posesie, ci Dor…

Amintiri care umezesc privirea. Iubește adevărul și nu pozele. Adevărul este mai mare și mai puternic decât toate. El nu are nevoie de argumentație, de logică. Adevărul sfințește și nu se găsește de cumpărat în piețe sau în supermarket. Adevărul este în fiecare din noi. Nu ai nevoie de măști. Fii tu însuți! Nu te teme, suflete! Dumnezeu este cu tine: în gol, în plin, în lacrimi, în zâmbete, în singurătate, în comuniune, în toți și în toate. Relaxează-te! Bucură-te! Și astăzi, și mâine.

ieromonah Hrisostom Filipescu

8 păreri la “Rațiune și simțire

  1. Sa las raspuns?ce raspuns?nu gasesc cuvinte.La atata simplitate,la atat adevar,la atata lumina,cuvintele dispar.Incerc sa imi imaginez cum arata OMUL H.F.Intr-o zi il descopar intr-un fluture,intr-o alta zi intr-o floare galbena de papadie,intr-un pescarus in largul marii,intr-o mireasma de tei,dar nu „intrupat”.Ma intreb (si nu imi pot raspunde)cum poate exista intr-un „barbat atat de barbat”,atata gingasie,atata noblete sufleteasca,atata puritate,atata copilarie………raspuns?de unde raspuns? Noapte buna, fluture drag.(sa ma iertati va rog frumos).

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Rațiune și simțire | Bucuria vieții

  3. Pentru unii viaţa sau iubirea înseamnă să te consumi, să îţi fie dor, să regreţi, să plângi şi abia apoi să accepţi o înfrângere care, la rândul ei, să fie jelită .filosoful .Erasmus din Rotterdam, ironiza foarte frumos tensiunea dintre raţiune şi simţire: „Jupiter a împărţit mult mai multă pasiune decât raţiune. Raportul raţiune – emoţie este foarte greu de controlat. sunt momente când vrei să strigi și să spui tuturor că în inima ta arde un foc: al bucuriei sau al durerii. Și totuși, oamenii nu văd. Probabil că nu ar auzi, așa că alegi să închizi focul departe de ochii prea curioși. .cu plecaciune ,MARIA.V.

    Apreciază

Lasă un comentariu