„Arhimandritul Irineu Ilie, un stareț plin de bunătate”

20181022_171014

Mă simt onorat să fiu prezent cu o evocare („Arhimandritul Irineu Ilie, un stareț plin de bunătate”) în volumul omagial „Împlinind virtutea ascultării, Arhimandritul Irineu Ilie”, apărut de curând la Editura Vasiliana’98, Iași 2018, coordonat de +Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Pr. prof. dr. Vasile Nechita!

Cel mai iubit stareț al Mănăstiri Secu, Arhimandritul Irineu Ilie, Superior și la Locurile Sfinte de la Ierusalim și Iordan, s-a stins mult prea devreme într-un teribil „accident” (în drum spre aeroportul din Tel Aviv; toți cei din mașină au murit)  în dimineața zilei de 14 octombrie 1988…

„Era o speranță a Bisericii”…aceste cuvinte le-a rostit fericitul întru adormire Patriarhul Teoctist la primirea tristului anunț. Prin această plecare timpurie – la 35 de ani, abia împliniți, cred că este coliturghisitor împreună cu cetele sfinților și ale celor plăcuți lui Dumnezeu în nemuritoarele lăcașuri cerești.

Părintele Irineu avea o bunătate care se întâlnește mai rar la oameni. El rămâne un model de smerenie și demnitate pentru tot călugărul, pentru orice creștin, pentru orice intelectual.

20181022_171101

Vă redau fragmentul de încheiere a portretului în cuvinte a acestui slujitor al Bisericii, pe care cu nevrednicie l-am însemnat:

„Anul acesta se împlinesc treizeci de ani de când a trecut la veșnicele locașuri, însă mănăstirea parcă îl mai așteaptă să revină ca dintr-o lungă călătorie…
Părinții îmbunătățiți sunt nevinovați precum copiii, dar plini de înțelepciune ca bătrânii cei din vechime. Așa era și părintele arhimandrit Irineu Ilie.
Faptele lui ascunse sub mantia smerenie sunt vrednice de scris în paginile unui pateric, însă până atunci sunt păstrate cu sfințenie și discreție la Domnul. El care știe și vede toate, le știe și pe acestea. Doar părinții bătrâni din mănăstire, când inimile mai scâncesc de dor, mai desfac cufărul cu amintiri și desprăfuiesc – cu vorbe alese – chipul tainic al Părintelui Irineu Ilie, păstrat ca o icoană în odaia sufletului fiecăruia.

ieromonah Hrisostom Filipescu

Egumenul Schitului Țibucani”

mormant-Irineu-Ilie-arh-jpg

3 păreri la “„Arhimandritul Irineu Ilie, un stareț plin de bunătate”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s