Răbdarea începe abia atunci când ţi s-a terminat răbdarea

DSCN5334

Cel mai minunat tavan este cerul, iar cel mai moale covor este iarba.

Un discipol şi-a întrebat într-o zi maestrul: „Ce trebuie să ştiu pentru a ajunge într-o zi acolo unde îmi doresc?” „Să ştii să iei decizii bune, decizii bune, decizii bune”, răspunse maestrul. „Şi cum învăţ asta?” „Experienţă, experienţă, experienţă…”. „Şi cum câştig experienţă ?” „Decizii proaste, decizii proaste, decizii proaste…,” încheie maestrul. Aşadar Petre Ţuţea avea dreptate când afirma că experienţa nu e revelaţie, ci o acumulare de date. Se dobândeşte prin străduinţă şi determinare. E greu să înţelegi deplin sau să înveţi din cărţi ceea ce nu ai trăit pe pielea ta sau nu ai văzut cu ochii tăi . Experienţa este cel mai dur profesor, pentru că mai întâi îţi dă testul şi apoi îţi spune care era lecţia de viaţă.

Omule, cine ţi-a stins lumina şi ţi-a furat semnul crucii? Răbdarea începe abia atunci când ţi s-a terminat răbdarea. Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înşine. Călătorie ce o facem în singurătate. Cuvinte nu găseşti. Viaţa se împarte în rău şi bine. Clipe de rătăcire uitând Cuvântul. Marea e albastră, iarba e tot verde.

Cu toţii avem frământări ce ne ţintuiesc mai mult sau mai puţin pe drumul vieţii. Acolo unde adeseori o vioară mai cântă… Ai nevoie de cineva care să şlefuiască diamantul din tine. Căutând Raiul, găsim iadul din noi. Prinosul nostru de recunoştinţă pentru oamenii providenţiali din viaţă adeseori e prea mic, iar simţămintele ce ne copleşesc, alături de preţioasele amintiri, reprezintă emoţionante răvaşe. Nu o să vină nimeni să ne bată la uşă să ne ofere puţin timp pentru a petrece cu celălalt. Un telefon, un mesaj, o conectare, o întrebare. Celălalt simte că te conectezi. Nu ai vrut durerea, dar ai cunoscut-o. Dacă vrei,  plângi! Te ajută, te eliberează! Ploaia ne uneşte când ne udă, aidoma lacrimilor. Dacă vrei, scrie-mi… Ai să vezi că timpul e în favoarea ta. E frig. Te acopăr în fiecare noapte cu o aripă de înger. Locuieşti în inima mea şi vreau să te plimb prin praf de stele. Odă bucuriei!

Eu joc cu viaţa o horă.  Vrem, nu vrem, se întâmplă. Cu toate că eu tot nătâng am rămas. Mă gândesc la tine şi la mare, cu magia timpului şi a luminilor din port. Părul în vânt dansează graţios şi-mi atinge luna de argint a iubirii. Cine sunt eu?! Paşii ce sărută pământul, mâna ce mângâie mătăsos valurile, tremurul vântului când mă pătrunde în fiinţa timpului. Uneori mă simt ca marea fără sare. Chitară, te rog, du-mă departe, departe! În seara asta vreau doar să visez. Îmi inventez o lume făcută din iubire, unde se gândeşte doar cu inima şi nu există răutate, frică şi moarte. Oare cum ar fi lumea, dacă toţi oamenii ar iubi?!

E vina mea, doar vina mea când nu trec testul încercării. Încă împreună, doar împreună învăţăm să iubim, să iertăm, să fim mai frumoşi la suflet şi la chip. Nici nu mai pierd timpul cu întrebările care nu mai au răspuns. Suflete, ceea ce a fost, a fost. Aşa este făcută lumea, dragostea, durerea, invidia, răutatea, puţinul, plinul… Din nimic, poveştile mici devin importante. Acolo este aici şi viceversa. Nimicul ne face să suferim.  Dintr-un fir de praf dezvoltăm mormanul de gunoi. Seară albastră cu lună plină. Cristale de zahăr pe obrajii sufletului. Nu te mai certa, trăieşte! Intră şi ieşi din tine, şi fă loc lui Doamne. Nu ucide jurăminte. Cine te face să plângi şi te întoarce la începuturi? Eşti ceea ce căutai. Poţi zbura. Ia aripile pe spate şi sus! Nu rămâne la podea! Crede în astăzi şi nu rămâne la ziua de ieri, mai ales că o parte din tine te învaţă să mai speri.

Cele mai frumoase clipe sunt cele pline de lacrimi şi iubire când îngerul nu doarme, ci scrie povestea ta, povestea mea. Câte emoţii îi dau, iar şi iar! Dar e cel mai fericit înger, are ce povesti. Sfatul îngerilor când toţi se scutură de pulbere de stele. Nimeni nu poate şti unde duce drumul şi timpul. Nimeni nu poate arăta cum dragostea creşte, să o măsoare la metru sau să o cântărească la kilogram. Se simt şi se trăiesc. Atrag lucruri bune şi frumoase pentru că mă gândesc la ele. Cineva spunea că Doamne face sfinţi şi oameni cu materialul clientului. Dumnezeu dă, dar nu pune în traistă. Niciun cuvânt în plus. Câştigător, învins, victorie nu există; toţi suntem în braţele Tatălui Ceresc şi ne depărtăm din cauza propriilor reguli uitând că nu trebuie să rămânem cu sufletele îngheţate.

A te ruga înseamnă a tăcea, a părăsi gândurile şi a lăsa pe Dumnezeu să vorbească în adâncul inimii. Isihia înseamnă „revenirea în sine”. Liniştea inimii este atelierul sau laboratorul rugăciunii. A te ruga înseamnă să încerci să vezi o fărâmă de bine şi în cel mai mare rău. „Fii în pace în inima ta şi cerul şi pământul vor fi în pace cu tine. Scara Împărăţiei lui Dumnezeu este în tine, ascunsă în sufletul tău. Adânceşte-te în tine însuţi, departe de păcat, şi vei găsi scara pe care vei putea să te înalţi”, ne învaţă Sfântul Isaac Sirul.

Ieri e istorie, mâine e mister, azi e un dar. Un dar de împărţit cu restul. Aşadar, în viaţă, mai bine optimist şi să mă înşel, decât pesimist şi să am dreptate!

Cel mai minunat tavan este cerul, iar cel mai moale covor este iarba. Vorbeşte Doamne, robul Tău ascultă !…

Hrisostom Filipescu

17 păreri la “Răbdarea începe abia atunci când ţi s-a terminat răbdarea

 1. Credinta mica te poate duce in cer,dar una mare poate aduce cerul la tine,sarut dreapta ,si binecuvintati sa fiti cu intreaga obste cu care fratiilor voastre,.MARIA V. ITALIA

  Apreciază

 2. Cuvintele dvs. aduc in suflete poezie si candoare. Citandu-va, ai impresia ca toata uratenia si agitatia lumii s-au dus departe si au ramas doar campuri cu flori si zbor de libelule care sa prefigureze cumva un colt de rai. Sa aveti mereu pacea pe care ne-o transmiteti si noua !

  Apreciază

 3. Multumesc parinte ! Cand va citesc postarile parca vreau si mai mult sa ma eliberez de vorbele mele desarte si de mintea cea intunecata pe care inca nu le pot stapani chiar daca am un duhovnic foarte bun si are rabdare cu mine .M-am schimbat totusi in bine in ultimii 4 ani dar drumul meu e abia la inceput.Sper sa pot urca treapta cu treapta scara vietii mele O noapte binecuvantata va doresc!

  Apreciază

 4. Multumesc! Aceste cuvinte au venit exact cand am zis gata! S-a dus si rabdarea mea! 🙂 Si ce este ciudat, rad si plang in acelasi timp pentru ca stiu ca trebuie sa merg mai departe, sa ma detasez. Si, totusi ramane doar o intrebare: unde am gresit? sau cu ce am gresit sa ma indrept pe viitor? Si raspunsurile parca nu mai vin…

  Apreciază

 5. Foarte frumos. Va multumim pentru toate cuvintele frumoase.”Oare cum ar fi lumea daca toti oamenii ar iubi?”Cu singuranta mult mai frumoasa decat ne-am putea imagina.Intr-adevar „rabdarea incepe atunci cand ti se termina rabdarea.”,doar ca de prea multe ori cadem la acest „test”. De prea multe ori suntem luati prin surprindere si reactionam impulsiv.Cred ca ar trebui sa ne amintim mai des ca si Dumnezeu are rabdare cu fiedare din noi.

  Apreciază

 6. Ma pierd
  Imi pierd privirea printre copaci…
  poate in alta viata, trecuta sau viitoare
  am trait in padure.
  Sunt una cu ea.
  Imi pierd privirea in limpezimea lacului…
  poate in alta viata, trecuta sau viitoare
  am trait in apa.
  Sunt una cu ea.
  Imi pierd privirea in tariile inaltului…
  poate in alta viata, trecuta sau viitoare
  am trait in vazduh.
  Sunt una cu el.
  Imi pierd privirea…
  Imi pierd glasul in ciripitul pasarelelor,
  imi pierd auzul in linistea padurii…
  Imi pierd toate simturile, pe rand sau deodata…
  Ma pierd pe mine toata
  ca sa ma regasesc in Tine, Doamne.

  Apreciază

 7. Cu parere de rau, dar adjectivul „minunat” nu are grade de comparatie nici macar pentru un slujitor al bisericii. Asta ar fi trebuit s-o stiti de la scoala generala, de prin clasa a cincea.

  Apreciază

 8. Am trăit o încărcătura sufletească şi o bucurie enormă pe măsură ce încercam să parcurg articolul ! Uneori am avut sentimentul că mi se taie respiraţia. Pe cât de puternic pe atât de simplu, pe cât de simplu pe atât de senin. Cumva a mers direct în inima mea . O să-l recitesc în mod sigur. Mulţumim.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s