Minte-emoţie-comportament

20131017_123042

Schimb emoţia din duşman în amic, o trăiesc şi o înlocuiesc cu ceva bun. Jelesc ce am de jelit şi merg mai departe!

„Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.”

(Antoine de Saint-Exupery)

 

 

Mintea noastră consumă multe resurse şi se adaptează zilnic la noi trăiri, la noi provocări. Mintea este un panou pe care proiectăm mereu vrute şi nevrute. Inconştientul e un loc unde adeseori nu ai vrea să intri, un loc plin de conflicte nerezolvate purtate încă din copilărie. Şi paradoxal, în inconştient există toate resursele necesare pentru a supravieţui. Inconştient pozitiv, inconştient psihanalitic. Logică inconştientă versus logică conştientă (emoţii, acţiuni, gânduri, credinţe). Inconştientul munceşte la maximum doar ca să stai cu ochii în tavan, de pildă. E o falsă senzaţie că stai şi nu faci nimic. Pentru a face sau a nu face, se depune acelaşi efort pentru că inconştientul nu se opreşte niciodată. Cu inteligenţa noastră ne creăm singuri probleme pe care încercăm să le rezolvăm.

Când ai un ciocan în mână vezi cuie peste tot! Atunci când ne învinuim singuri pentru diferite lucruri pe care le-am gândit sau le-am făcut cândva, adeseori nici nu mai avem nevoie să fim acuzați de alții. Știm să o facem „bine”, uneori prea bine! Factorul de insecuritate a responsabilizării propriei conştiinţe poartă dureri ale eului moral. De tine însuţi nu te poţi ascunde şi mai devreme sau mai târziu travaliul de a te privi aşa cum eşti trebuie înfruntat şi acceptat. „Sentimentul ruşinii” reprezintă sensibilitatea morală a dorinţei de îndreptare, de schimbare în mai bine, de creştere armonioasă. Dezlegi, eliberezi, corectezi, protejezi. Gândeşti altfel despre tine în relaţie cu eu-tu-situaţie. E alegerea ta! Menţinerea iertării înseamnă corectarea mentalului de fiecare dată când mă trezesc în „contracte”. Observarea propriei dependenţe şi alegerea de a pleca din „baltă”. Schimbarea ta declanşează schimbarea celuilalt. Dă-ţi voie şi alege să ieşi din buclă.

Într-un sistem o problemă rămâne o problemă pentru că fiecare îşi joacă rolul. Ne învârtim, dar nimeni nu pune degetul pe buton, pe rană. Cine crede că deţine adevărul e un tiran şi avem destule exemple în istoria lumii de oameni care credeau că deţin adevărul şi ce au făcut cu acel adevăr. Au murit cu adevărul între dinţi, pătat cu sânge. De acolo încă mai picură şi pe alte pagini ale conştientului colectiv. Toată viaţa învăţăm şi la sfârşit tot neînvăţaţi murim. Am învăţat de curând că uşa se deschide în două părţi şi fiecare e liber să aleagă dacă o închide sau o deschide. Şi nu trebuie să te simţi vinovat sau dator pentru asta! Viaţa te obligă, te dă cu nasul de realitate. Poate ai ceva de învăţat, poate ai ceva de iertat…

Nu poţi controla comportamentul celuilalt şi nici comportamentul celuilalt nu îţi dă ţie valoare. Stăm în viitor visând, sau în trecut regretând. Copiii stau în prezent și sunt conectați mereu la tot ce e viu. Chiar dacă îţi place o haină foarte mult şi corpul creşte şi nu mai încapi în ea, la un moment dat e nevoie să te dezbraci de ea şi să-ţi cauţi haina. Mergi odată cu schimbările din viaţa ta. După cum certificatul de căsătorie nu îți oferă un certificat de garanție, tot la fel nu poţi controla totul prin „contracte” cu tine sau cu cei din jur. Oricând poate apare neprevăzutul şi e nevoie să fii pregătit emoţional şi mental pentru orice. Trecem prin toţi paşii pierderii, travaliul pierderii (şoc, negare, tristeţe, acceptare) şi gustăm iertarea, pacea şi speranţa. Pisica nu face depresie pentru că nu a prins şoricelul, ci mai încearcă iar şi iar şi iar…

Comunicarea este o formă exterioară a unei realităţi interioare. Unii oameni sunt bronzați pe trup, alții sunt bronzați pe suflet. Unii au cicatrici pe suflet, alții au cicatrici pe trup, însă omul trebuie iubit cu răni cu tot. Iubeşte şi rana şi pe cel ce a făcut rana! Nu ajută să găsim un vinovat şi să plângem de milă victimei, ci să căutăm soluţii reale. Dacă e să ne luăm „după ochi pentru ochi”, toţi rămânem orbi. Nu ai putut ventila sau nu ai putut vorbi despre ce ai simţit atunci, e un început bun să vezi cine eşti acum, ce s-a dărâmat şi ce a rămas în picioare. Schimb emoţia din duşman în amic, o trăiesc şi o înlocuiesc cu ceva bun. Jelesc ce am de jelit şi merg mai departe! Lacrimile se transformă în gânduri şi devin parcă un organ interior care ne ajută să vedem mai bine. Te dor strămoşii? Nu uita că sentimentele îngropate de vii nu mor niciodată!

Povestim crude sau coapte, dar e o muncă de arheologie interioară. Avem nevoie să ne îndreptăm oasele minţii şi sufletului pe o gândire magică. Nu putem pune mintea în clor, dar putem ierta, putem face oricând „actualizare”  la „programul” nostru interior. Iertarea dă naştere la sentimente, gânduri, comportamente pozitive. Şi e super ofertă să-ţi faci acest cadou! De astăzi, nu de mâine.

ieromonah Hrisostom Filipescu

7 păreri la “Minte-emoţie-comportament

 1. Iarta din inima si uita, ( “Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare”- Lev Tolstoi ) -Personal cred ca momentele acestea de trezire sunt printre cele mai valoaroase din viata noastra pamanteana pentru ca ne aduc mai aproape de noi insine, ne pun in contact profund cu tot ceea ce am negat sau respins din noi, dar – poate mai mult decat orice – ne sunt deschise drumurile catre Divinitate.Iertarea., este un antibiotic care permite anularea efectului unei bacterii numita autocritica, judecata, ranchiuna, toate aceste senti­mente care ne otravesc viata. Este o stare interioara la care se ajunge du­pa o lupta uneori indelungata.,depinde de evolutia spirituala a oricaruia dintre noi.,iertànd pe celalalt ne eliberam noi.Binecuvintati si Iertati Parinte ,sa ne traiti intru Multi si MANTUITORI ANI !Cu plecaciune,MARIA.V.

  Apreciază

 2. ”Când devenim cu adevărat conștienți de darurile Domnului, nu mai avem timp să cerem nimic. Tot ce vom face va fi să mulțumim. Mulțumesc, Doamne! Mulțumesc, Doamne! Mulțumesc, Doamne! Mulțumesc, Doamne! Vedem o persoană… Mulțumesc, Doamne! Vedem o floare… Mulțumesc, Doamne! Vedem un pahar cu lapte… Mulțumesc, Doamne! Mulțumesc, Doamne pentru toate! Și va intra atâta bucurie în viața noastră încât mulți, nici chiar cei apropiați nouă, nu vor putea înțelege ce e cu noi. Când locuiam în Anglia, uneori oamenii mă întrebau: Ce s-a întâmplat, de ce ești atât de fericită? Pentru că sunt vie și te văd! Să ai o zi minunată! ” – Maica Gavrilia, – Asceza iubirii

  Apreciază

 3. Doamne ajuta parinte Hrisostom! Aceste cuvinte sunt de pus la inima…dupa cum spunea Sfantul Arsenie Boca:,, cand esti suparat nu te prea supara, iar cand esti fericit nu te prea bucura”

  Apreciază

 4. „Nu putem pune mintea în clor, dar putem ierta, putem face oricând „actualizare” la „programul” nostru interior. Iertarea dă naştere la sentimente, gânduri, comportamente pozitive. Şi e super ofertă să-ţi faci acest cadou! De astăzi, nu de mâine.”
  MULTUMESC!

  Ana

  Apreciază

 5. Un citat folositor:Inima este in sine un mic vas ,acolo,exista dragoni chiar si lei,fiare otravitoare si toate comorile raului,insa tot acolo se afla Dumnezeu,Ingerii,viata si Imparatia, Lumina,apostolii,locasurile ceresti,si darurile harului,toate se gasesc in inimà deci,,de ce sa nu Iertam,El este viu,si Hristos a murit tocmai pentru a -l face pe Om viu . .Sa ne ajute Dumnezeu,pe toti si sa ne invete sa ne rugam unii pentru altii si pentru cei ce ne iubesc si pentru cei ce ne urasc si sa ne manince Raiul pe toti.Slava lui Dumnezeu pentru toate!Maria.V.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s